Joris Nieuwenhuis uit Zelhem maakt begin februari in de Saudi Tour zijn rentree op de racefiets. De afgelopen weken heeft de wielrenner van Team DSM aangegrepen om te herstellen van een rugblessure, waardoor hij het seizoen in het door hem geliefde veldrijden moest overslaan.

“Mijn rugproblemen waren zo erg dat ik trainingen moest overslaan”, zegt Nieuwenhuis. “We gingen dus met de ploeg een oplossing voor de lange termijn zoeken.” Na een stevige behandeling bij een chiropractor werd het probleem duidelijk. De Zelhemmer had een verkeerde houding op zijn fiets, wat de problemen veroorzaakte. “Ik moest een hele nieuwe positie aannemen omdat de stand van mijn lichaam veranderd is”, schetst Nieuwenhuis. “Daar hebben we de afgelopen weken aan gewerkt en dat gaat op trainingen best goed. Met een langere inspanning heb ik nog wel moeite, maar ik hoop de komende weken met koersen in het Midden-Oosten dat daar ook verbetering in komt.”

Nieuwenhuis weet niet precies wat hij kan verwachten van de Saudi Tour, die van 1 tot 5 februari wordt gehouden. “Dat is moeilijk, want ik ben überhaupt nog nooit in die regio geweest”, geeft de Zelhemmer aan. “Ik weet dat het parcours vlak is en dat de etappes kort zijn. Verder zal er veel zand om ons heen zijn en er is één aankomst met een klimmetje van twee kilometer. Ik hoop vooral dat we er met de ploeg (Team DSM, red.) meteen kunnen staan. Vorig jaar duurde het heel lang voordat we op gang kwamen, waarbij we als team in een negatieve sfeer terecht kwamen.”

Veldseizoen overgeslagen
Om het herstel van zijn rug mogelijk te maken, moest Nieuwenhuis noodgedwongen het seizoen in het veldrijden overslaan. Een lastige beslissing, omdat het een passie is van de Zelhemmer. “Maar achteraf voelt het wel alsof het beter was”, zegt de 25-jarige renner. “Als ik krampachtig door was gegaan, had ik niet de tijd genomen om goed naar mijn rug te kijken. Bovendien was mijn conditie niet goed omdat ik een week lang niet kon trainen door een Covid-besmetting. Het was niet reëel geweest om te denken dat ik echt goed zou zijn.”

Longlist voor Tour de France
Voor het komende seizoen op de weg hoopt Nieuwenhuis weer een grote ronde te rijden. Vorig jaar debuteerde hij in de Tour de France, dit jaar staat hij op de longlist van Team DSM voor de Tour. “Een grote ronde is wel mijn ambitie”, beaamt de Zelhemse renner. “Maar ik vind wel dat je daar echt klaar voor moet zijn. Als ik dat gevoel niet heb, dan ga ik ook niet. Als ik weer op het topniveau van de afgelopen jaren zit, hoop ik wel bij de ploeg te zitten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep REGIO8