De gemeente Lochem telt ongeveer 140 kilometer aan zandwegen. Prachtige wegen met een landschappelijke waarde. Maar deze wegen zijn ook kwetsbaar en kunnen niet tegen hoge verkeersbelasting en snelheden. Om zandwegen begaanbaar te houden is verstandig gebruik en onderhoud nodig. Op dit moment zijn de zandwegen volgens Circulus te nat voor onderhoud.

Door Hollandse weersomstandigheden is groot onderhoud van zandwegen zo’n drie tot vier maanden per jaar mogelijk. Dit zijn periodes zonder wateroverlast, opdooi of droogte. Weersinvloeden maken zandwegen extra kwetsbaar. In de andere maanden houdt Circulus de veiligheid in de gaten. Als het nodig is worden noodreparaties uitgevoerd en soms moet Circulus tijdelijk maatregelen nemen. Een zandweg wordt dan korte tijd afgesloten.

Gebruikers van zandwegen kunnen helpen de zandwegen te sparen. Zo blijven de wegen begaanbaar en worden onveilige situaties voorkomen. Probeer zandwegen te vermijden en kies waar mogelijk een andere route. Pas de snelheid aan en let op de kwaliteit van een zandweg. Meer informatie is te vinden op de website van Circulus.

© Foto: Circulus