Nederland krijgt de komende jaren vele duizenden asielzoekers meer te huisvesten, zo verwachten vluchtelingenorganisaties. Dat betekent ook voor Oost Gelre de komende jaren een paar honderd asielzoekers extra waarvoor we een opvanglocatie moeten vinden. “Wij houden er rekening mee dat we de komende 10 jaar structureel 300 bedden moeten kunnen aanbieden”, zegt wethouder Bart Porskamp.

Dit aantal asielzoekers komt bovenop het aantal statushouders die jaarlijks worden toegewezen aan de gemeente. De gemeente moet deze mensen een huis toewijzen in samenwerking met de woningcorporaties. Deze moeten 12 procent van hun beschikbare woningen toewijzen aan statushouders. De gemeente verwacht dat het aantal toegewezen statushouders de komende jaren ook hoger wordt. “Het is een lastige opgave hoe wij al deze mensen gaan helpen. Natuurlijk naast onze andere inwoners”, zegt de wethouder.

Wethouder Porskamp vertelt dat de zogeheten spreidingswet eraan komt. “Deze wet verplicht alle gemeenten in Nederland om vluchtelingen op te vangen. Gemeenten kunnen dan niet meer weigeren. Dat maakt dat het beter en eerlijker verdeeld wordt.” Om te ontdekken waar er minimaal 150 asielzoekers zouden kunnen opvangen worden, vraagt de gemeente Oost Gelre inwoners en ondernemers om hulp.

© Foto: RTV Ideaal (archief)