© Foto: REGIO8

Al lange tijd strijden inwoners tegen de sloop van voormalig wooncomplex De Bloemenkamp in Gorssel. Tot eind 2024 wonen er Oekraïners in het complex, daarna moet het pand tegen de vlakte. Pandeigenaar Vastgoed Zorgsector is van plan het complex te vervangen door nieuwbouw, maar dat gaat volgens het dorp ten koste van goedkope huurwoningen voor eigen inwoners.

Architect Bart Jan van den Brink, betrokken bij de actie tegen de sloop, zet daar vraagtekens bij. “Ik weet nu al wat er gaat gebeuren als de plannen worden goedgekeurd, er komen protesten. Omwonenden kijken straks tegen een grote steenklomp aan”, aldus Van den Brink. “Ik denk dat er allerlei procedures komen waardoor dit jarenlang een braakliggend terrein is.”

Vastgoed Zorgsector wil appartementen in de vrije- en middensector bouwen en de omgeving meenemen in die plannen. Renoveren is volgens de partij geen optie vanwege de slechte staat, de actievoerders zien dat anders. “Het gebouw is destijds gebouwd voor rijke mensen gebouwd, rond 1960 werd er in het algemeen slecht gebouwd”, laat de architect weten. “Dit was een behoorlijk goed gebouw.”

Volgens Gommers waren de oorspronkelijke bewoners, die inmiddels weg zijn, tevreden over de staat van het gebouw. “Er waren zeker verbeterpunten, maar gezien het feit dat de eigenaar onderhoud niet hoog op z’n lijstje had staan is dat niet zo gek”, benadrukt Gommers.

“Ik heb berekend dat het haalbaar is om het te renoveren, en de appartementen tegen een redelijke prijs te verhuren”, benadrukt Van den Brink. Volgens de architect is het mogelijk om voor zo’n 110.000 euro, per appartement, het gebouw te renoveren. De ontwikkelaar gaat niet mee in de berekening van de architect. De actievoerders hopen dat de gemeenteraad nu actie onderneemt.