Het Oost-Gelders Streektaaldictee vindt op donderdag 11 november voor de dertiende keer plaats in de conferentiezaal van restaurant De Gouden Karper in Hummelo. Regionale weerman en dialectspreker Gerrit Vossers houdt een praatje over het weer in Achterhoek en Liemers. Streektaalband GoedVolk treedt op met haar luisterliedjes in het Nedersaksisch en het Kleverlands, de taal die gesproken wordt in de Liemers.

Liefhebbers van het Nedersaksisch en het Kleverlands kunnen weer hun hart ophalen aan een dicteetekst met veel bijzondere dialectwoorden uit Achterhoek en Liemers. In 2019 beten de deelnemers zich nog stuk op woorden als hussekonte, toetvinke, bouwpietjes, piäöntjes, knozzen, blinzeken en pannevöggele. De corona zat het dictee in 2020 flink dwars. Ook in maart 2021 lukte het niet om het dictee te houden. Daarom is het eenmalig naar het najaar verschoven.

De voorlezers van het dictee zijn de bekende schrijver-zanger-verteller Henk van Aalten en ECAL-streektaalprojectmedewerker Diana Abbink. De jury, die het dictee van de deelnemers nakijkt, staat onder leiding van dr. Lex Schaars. Hij werd vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor al zijn verdiensten voor het Nedersaksisch in de Achterhoek.