Woensdagmiddag opende burgemeester Otwin van Dijk, samen met de oude en nieuwe kinderburgemeester, een inclusieve en duurzame speeltuin aan de Houtduivenhof in Silvolde. In januari 2023 is de eerste kindergemeenteraad en kinderburgemeester Quinn van Oude IJsselstreek geïnstalleerd. Negen maanden hebben zij de scepter gezwaaid om vervolgens het stokje over te dragen aan de nieuwe kindergemeenteraad en kinderburgemeester Bente. Beide kinderraden willen kinderen aanmoedigen om meer buiten te spelen.

De eerste kindergemeenteraad heeft meegedacht over de herinrichting van de speeltuin. Na inventarisatie kon men op 3 ontwerpen stemmen. Het ontwerp met de meeste stemmen is gerealiseerd. Er zijn diverse speeltoestellen geplaatst die (ook) toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Bijvoorbeeld een speelpaneel op een ondergrond van halfverharding. Hierdoor is het toestel ook per rolstoel bereikbaar. Daarnaast is de zijkant van de glijbaan voorzien van een speelpaneel, waardoor mindervaliden betrokken worden bij het spelen op de glijbaan.

Bovendien hebben de speeltoestellen neutrale en rustige kleuren om prikkels te vermijden, zodat kinderen met bijvoorbeeld autisme, prettig kunnen spelen. Dit is de eerste plek waar inclusieve speeltoestellen van gerecycled materiaal zijn geplaatst. De komende jaren worden van uit het speelruimteplan ‘Samen naar buiten in Oude IJsselstreek’ meerdere speelplekken opgeknapt. In het speelruimteplan is opgenomen dat in elke grote kern minimaal één speelplek inclusief wordt ingericht.

© Foto: Gerard Koerntjes

Meer foto’s in ons fotoboek