In Lichtenvoorde hebben vier gemeenten, Aalten, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, de krachten gebundeld en worden statushouders tijdelijk op één locatie opgevangen totdat er een woning voor hun beschikbaar is. Steeds meer gemeenten vinden moeilijk voldoende woningen voor statushouders, waardoor ze langer in een regulier asielzoekerscentrum moeten verblijven. Dat gemeenten op deze manier samen statushouders tijdelijk opvangen is uniek in onze provincie, zo schrijft Omroep Gelderland.

“Deze voorziening in Lichtenvoorde was bij mijn weten de eerste in Gelderland, die op deze manier statushouders opvangt”, zegt gedeputeerde Peter Kerris die onlangs een bezoek bracht aan de opvang. “Wat mij betreft is dit een goed voorbeeld om verder te verspreiden, want de druk op de asielketen is enorm.”

De provinciebestuurder kan zich nog goed de beelden van een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel herinneren. “Dat hopen we natuurlijk voor de toekomst te voorkomen. Dan is deze voorziening in Lichtenvoorde een goed voorbeeld van hoe het wel kan. Ik hoop dat het navolging gaat krijgen in de rest van de provincie.”

© Foto: Omroep Gelderland