De P10, het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten, zoekt dit jaar tijdens de Henk Aalderink-prijs naar de foto die het best het gezicht van een leefbaar platteland laat zien. De beste fotograaf wint de prijs die de naam draagt van de voormalig burgemeester van Bronckhorst en oprichter van de P10.

“Als je het over het platteland hebt, denkt men heel vaak aan de uitgestrekte natuur of de landbouw, terwijl wij heel erg inzetten op de kracht van de gemeenschappen”, aldus woordvoerder Tom Schooltink van de P10 over de wedstrijd. “We willen laten zien hoeveel gemeenschappen er op het platteland al in geslaagd zijn om met een oplossing te komen voor een gezamenlijk probleem, zoals wanneer het OV wegvalt of met het opzetten van gezamenlijke energiecoöperaties.”

Bij het samenwerkingsverband merken ze dat de status van het platteland veranderd is. “We merken dat er steeds meer een rol voor ons komt in Den Haag en dat willen wij inkleuren met dit soort acties”, aldus de woordvoerder. “Het platteland is ‘hot’ en mensen willen er graag over praten en dat juichen we toe, maar dan willen we wel het juiste beeld naar buiten brengen.”

Voormalig burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst en naamgever van de wedstrijd, overleed in februari 2015. Zijn manier van besturen en denken is nog altijd terug te zien bij het samenwerkingsverband. “Hij leeft zeker nog voort in de P10”, geeft Schooltink aan. “Als oprichter stond hij heel erg voor een krachtig platteland, vanuit de positieve houding die we van hem kennen. Wij willen met die houding het gesprek met het Rijk en Europa aangaan.”

Niet alleen het gesprek met de grotere partijen voeren ze in de gedachten van Aalderink: “Henk was heel erg van het dialoog zoeken met mensen op het platteland, dus niet over hun besluiten maar juist mét hun”, aldus Schooltink over de naamgever. “Hij stond voor de kracht van het samen oplossen.”

Fotografen die willen deelnemen aan de wedstrijd moeten voor zondag 15 oktober hun inzending insturen. De winnaar ontvangt tweeduizend euro en een expositieplek tijdens de bijeenkomst van de P10-plattelandsgemeenten.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8 (archief)