Hoeveel festivalbezoekers gooien uit zichzelf hun plastic bekertje in een speciale afvalbak? Om die vraag te beantwoorden werken het Over De Top Festival, de horeca en de gemeente Oost Gelre samen in een pilot. En dat gebeurt komend pinksterweekend al. Vanaf 1 januari 2024 zijn organisatoren verantwoordelijk voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. De gemeente Oost Gelre wil zich als evenementengemeente voorbereiden op deze Europese richtlijn ‘Single-Use Plastic’. De richtlijn maakt onderscheid tussen open en gesloten evenementen of festivals.

Open evenementen zijn vrij toegankelijk. Denk daarbij aan carnaval, Koningsdag, een kermis of een braderie. Daarvoor geldt vanaf 1 juli een verplichting van terugname van wegwerpbekers en -bestek waar plastic in zit. Hierbij is elke standhouder voor eten of drinken zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Bezoekers betalen statiegeld voor een wegwerpbeker en -bakje als daar plastic in zit. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om zelf een beker of verpakking van huis mee te nemen.

Bij een gesloten evenement gaat het om een afgesloten terrein met toegangscontrole. Het Over De Top Festival is zo’n gesloten evenement. Vanaf 1 januari 2024 moet daar de organisatie zorgen voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. Alles met plastic erin zal retour moeten voor hergebruik of recycling.

© Foto: Over De Top Festival