Vanaf 1 maart 2022 werkt gemeente Doetinchem samen met rechtbank Gelderland voor de uitbreiding van het project Schuldenaanpak. Het project Schuldenaanpak moet ervoor zorgen dat mensen met schulden eerder worden gezien en gehoord. Met deze aanpak komen inwoners uit de gemeente Doetinchem sneller op de juiste plek om een structurele oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek.

De samenwerking is erop gericht dat de rechtbank aandacht besteedt aan de financiële situatie van mensen binnen alle rechtsgebieden. Door hierover korte lijntjes met gemeente Doetinchem te onderhouden, kan er door ons snel en effectief professionele schuldhulpverlening worden aangeboden. Samen met de schuldenaar werken we aan een schuldenvrije toekomst. Mensen met problematische schulden komen 6,5 keer vaker in aanraking met justitie. Daarom is de rechtbank een goede locatie om te starten met hulp via doorverwijzing naar de gemeente. ‘Als je met schulden te maken krijgt, doe je er alles aan om het op te lossen. Soms hebben mensen ondersteuning nodig vanuit bijvoorbeeld de overheid om weer grip te krijgen op hun financiën. Daarom is de samenwerking met de rechtbank zo belangrijk. Zij zijn voor ons een extra partner die ons in contact kunnen brengen met mensen die ondersteuning kunnen gebruiken. Samen met de inwoner werken wij aan zijn of haar bestaanszekerheid. Bestaanszekerheid geeft mensen namelijk de stabiele basis die je nodig hebt om goede keuzes te maken en een prettig leven te leiden.’ Aldus Wethouder Jorik Huizinga.

Wanneer het vermoeden bestaat dat een persoon te maken heeft met schulden, gaat een schuldfunctionaris van de rechtbank het gesprek hierover aan. Doel van het gesprek is vaststellen of er inderdaad sprake is van problematische schulden en of de betrokkene daarbij geholpen wil worden. Als beide vragen met ‘Ja’ worden beantwoord, dan geeft de schuldenfunctionaris de gegevens door aan de schuldhulpverlening van de gemeente Doetinchem. Zo komt de gemeente in gesprek en kunnen ze samen met de persoon zelf werken aan een oplossing.