16 februari spraken 8RHK ambassadeurs in tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Gelderland voor een versnelde uitwerking van het plan voor de RegioExpres: de treinverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk die de Achterhoek sneller naar de (Rand)stad brengt en vice versa. Daarnaast deed de regio een oproep om de RegioExpres blijvend te benadrukken bij het Rijk. Een versnelling van het proces is volgens de Achterhoek noodzakelijk om vertraging of zelfs ‘uitval’ van de zo gewenste treinverbinding te voorkomen. Het voorstel voor de eerste fase van de planuitwerking kreeg veel steun van Provinciale Staten, waarbij extra aandacht werd gevraagd voor het rondkrijgen van de missende financiering met het Rijk.

”Wij spreken vandaag namens de zeven gemeenten van de regio Achterhoek. Nog van groter belang: namens inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, huidige én toekomstige werknemers van de Achterhoek. De komst van de RegioExpres is voor ieder van hen een absolute noodzaak en zelfs verder reikend buiten de regio” aldus Wethouder Bert Frings die in Winterswijk als eerste namens de regio het pleidooi hield.

Met de komst van de RegioExpres is station Arnhem straks een kwartier sneller in zicht vanuit de Achterhoek, de Randstad 20 minuten. Daarnaast kunnen meer personen met de trein, door meer treinen per uur in te zetten en het bestaande spoor uit te breiden waar nodig. Met instemming van Provinciale Staten wordt de planuitwerking nu versneld. De 1e fase daarvan duurt naar verwachting een jaar. Om het gat in de financiering te dichten, is het voorstel een groter deel bij het Rijk los te krijgen.

Foto: 8RHK