Ondanks de aangekondigde landelijke staking reden de treinen, bussen en buurtbussen van Arriva in de Achterhoek donderdag volgens de normale dienstregeling. De vervoerder gaat er vanuit dat het openbaar vervoer in de regio vrijdag wel grotendeels stil ligt, maar kan daar nog geen duidelijkheid over geven.

“We weten dat pas morgenochtend, wanneer degene die moeten werken zich wel of niet melden als werkwilligen”, legt Liesbeth Oelen, woordvoerder van Arriva, donderdag uit. “Dat hier vandaag niet gestaakt wordt, vinden wij alleen maar plezierig voor onze reiziger.” De werknemers van Arriva staken omdat de onderhandelingsgesprekken over een betere cao opnieuw zijn vastgelopen. Nu de kosten voor energie en dagelijks levensonderhoud sterk zijn toegenomen vinden vakbonden VVMC en FNV dat werknemers gecompenseerd moeten worden. “Wij zijn natuurlijk nog steeds in onderhandeling met elkaar”, aldus Oelen. “En we hopen dat we daarbij zo goed mogelijk tot een akkoord komen.”

“Iedere chauffeur, machinist, steward heeft het recht om te gaan staken”, aldus de woordvoerder. “We zijn nog steeds in onderhandeling, voor ons is de deur zeker niet dicht.” Hoewel reizigers begrip hebben voor de werknemers en de reden achter de staking, balen zij wel van de onduidelijkheid rondom de dienstregeling. “Donderdag en vrijdag rijdt het OV niet, dus ik heb een berichtje gestuurd naar mijn werkgever en dan lees ik vanochtend dat het wel rijdt. Dat is toch jammer, want ik mis daardoor uren”, vertelt Iwan.

De vakbonden konden donderdag niet op camera reageren op de situatie. Zowel Arriva als de reizigers hopen dat er snel een overeenkomst komt en dat er niet meer gestaakt hoeft te worden. “Wij zetten alles erop in om tot een goede overeenkomst te komen”, aldus Oelen. “Ik hoop voor mezelf, maar ook zeker voor die mensen dat het opgelost wordt”, laat Iwan weten. “En zo snel mogelijk, het liefst morgen eigenlijk.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8