Het hele jaar door is Renate met haar stichting Re-Free bezig om armoede te bestrijden en kan ze met haar stichting vele mensen bereiken die het zo hard nodig hebben. Het hele jaar door bedenken Renate en haar vrijwilligers acties om de minder bedeelden van de samenleving een extraatje te geven.

De meest bekende en grootste actie van het jaar is de sinterklaasactie. In 2021 heeft de stichting 68 kinderen mogen voorzien van meerdere cadeaus. Dit zijn veelal kinderen waar de (groot)ouders het niet breed genoeg hebben om zelf cadeaus te kopen. In 2022 hebben Renate en haar vrijwilligers 172 kinderen voorzien van een cadeau. Bijna 3 keer zoveel, met hetzelfde aantal vrijwilligers. Een prachtig resultaat voor een toch wel schrijnende situatie. Aan deze 172 kinderen konden maar liefst 700 cadeaus worden uitgedeeld. Gedoneerd door mensen die de stichting en dus deze kinderen een warm hart toedragen.

Terwijl Bertine en Renate aan de koffie zitten komt er een busje voorrijden. Renate vertelt dat Seesink Flex, een bedrijf uit de regio, nog een kleine 100 kerstpakketten heeft en deze aan haar gedoneerd hebben om weer door te geven. Een prachtig gebaar en ook nu in het nieuwe jaar weet de stichting wel raad met zo’n mooie donatie. Er komen mensen de keuken binnen met de vraag waar de pakketten neer gezet kunnen worden. Renate antwoord dat dat wel in haar keuken kan, met het gevolg dat binnen no-time de hele keuken vol staat met dozen. Ik zie Renate van oor tot oor lachen en zich al bedenken aan wie ze dit kan schenken. Zo wordt vanuit haar huis deze stichting gerund.

Renate heeft voor 2023 een grote wens. Ze zou graag voor haar stichting een bus of gesloten aanhanger hebben om met Re-Free on tour te kunnen.

© Foto: Renate Brandsen