Sander Starink is benoemd tot eerste kinderburgemeester van Montferland. De elfjarige Sander mag de taak voor een periode van één jaar op zich nemen. Dit schrijft REGIO8.

“Het is een historisch moment voor de gemeente Montferland”, aldus burgemeester Harry de Vries. Donderdagavond benoemde de gemeenteraad Sander voor een periode van één jaar als kinderburgemeester. Dat betekent dat de elfjarige ’s-Heerenbergenaar het komende jaar samen met de burgemeester, wethouders, raadsleden en inwoners in gesprek gaat over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Ook vertegenwoordigt de kersverse burgemeester de jeugd van Montferland tijdens evenementen. “Door het installeren van de kinderburgemeester wordt de politiek ‘dichterbij de jeugd’ gebracht”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

In november vorig jaar riep de PvdA op om een kinderburgemeester te werven, aan die oproep hebben elf kinderen uit groep zes en zeven gehoor gegeven. “Ze hebben allemaal een video ingestuurd waarin ze vertelden waarin zij graag de kinderburgemeester van Montferland willen worden”, aldus de woordvoerder. “De keuze viel na een gesprek op Sander.” Van de elfjarige burgemeester wordt onder meer verwacht dat hij onderwerpen op de agenda zet en mee denkt over de ontwikkeling van zijn taak als kinderburgemeester. “Kinderburgemeester zijn is niet alleen voor de fun”, vertelt De Vries. “Het gaat ook om de inhoud.”

Foto: Gemeente Montferland