Het saneren van de grond waar jarenlang lekkende gifvaten stonden aan de Voltastraat in Doetinchem kost ongeveer 8,5 miljoen euro, zo bericht Omroep Gelderland. Het overgrote deel van dit bedrag kan door subsidies worden gedekt. De verontreiniging op het terrein van Rutgers Milieu is ontstaan omdat daar jarenlang 1300 lekkende vaten met giftig blusschuim stonden met daarin de niet afbreekbare stof PFAS. Deze schadelijke stoffen kwamen onder meer in de grond terecht.

Uiteindelijk is de gemeente in november 2022 gestart met het maken van een saneringsplan, waarvan nu het kostenplaatje is gedeeld met de gemeenteraad. De gemeente geeft aan dat bijna 6,2 miljoen euro van het totaalbedrag uit een provinciaal potje komt, de zogenaamde SPUK-subsidie. De eigenaar van het terrein aan de Voltastraat waar de gifvaten stonden, draagt daarnaast 840.000 euro bij. Het overgebleven bedrag van ongeveer anderhalf miljoen euro moet uit een nieuwe SPUK-subsidieregeling komen.

De gemeente Doetinchem wil deze maand het definitieve saneringsplan indienen bij de provincie. De verwachting is dat in december of begin 2024 gestart kan worden met de grondsanering. ”Ik verwacht dat het later wordt, want het saneringsplan moet eerst nog worden goedgekeurd door de provincie”, geeft Arts aan. “Daar zijn ze nu eerst druk met de formatie.”

© Foto: Omroep Gelderland