De Lochemse Schouwburg krijgt een structureel hogere subsidie. Mogelijk moet er nog wel aan randvoorwaarden worden voldaan, maar dat wordt over twee weken besloten tijdens de raadsvergadering. Tijdens de meningsvormende tafel van de gemeenteraad maandagavond gaven alle politieke partijen aan dat de Lochemse Schouwburg van groot belang is voor de leefbaarheid schrijft Omroep Gelderland.

De afgelopen jaren heeft de schouwburg meerdere keren bij de gemeenteraad aangeklopt voor extra geld. Zo was er extra geld nodig omdat de inkomsten tegenvielen vanwege de coronaperiode. Ook is er geïnvesteerd in een nieuwe technische installatie. De schouwburg heeft nu een toekomstvisie opgesteld. De begroting blijkt lastig sluitend te krijgen omdat bezoekers op dit moment nog terughoudend zijn in het bezoeken van voorstellingen vanwege corona. Daarnaast zijn personeelskosten gestegen en zullen ook de energiekosten stijgen.

Over twee weken volgt de definitieve stemming in de gemeenteraadsvergadering. Waarschijnlijk zijn er partijen die nog voorwaarden op tafel willen leggen. Zo wil de fractie van de PvdA kijken of er iets te doen is met het verduurzamen van het pand zoals het plaatsen van zonnepanelen. Als de raad akkoord gaat betekent dat dat de subsidie in 2023 wordt verhoogd met 120.000 euro, in 2024 met 140.000 euro en voor 2025 en de jaren daarna met 150.000 euro. Vanaf 2025 geeft de gemeente Lochem dan ieder jaar vijf ton aan de schouwburg.

Foto: Radio Ideaal (archief)