In de kinderboekenweek, op zaterdag 8 oktober, leert de bekende Achterhoekse kinderboekenschrijver Fred Diks (Koen Kampioen, Kameleon) je hoe je een goed kinderverhaal kunt schrijven. Helemaal mooi is het om het verhaal in de Achterhoek te laten plaatsvinden, of zelfs in ’t Achterhooks te schrieven. Daarover vertelt streektaalfunctionaris Marije Stomps meer.

Kinderverhalen schrijven is een vak apart. Is het normaal gesproken al best lastig om de lezer in je verhaal te trekken en zijn aandacht vast te houden, bij kinderen is dat nog net een tandje moeilijker. Als er iemand is die weet hoe je kinderen kunt boeien met een goed verhaal, is het schrijver Fred Diks wel. Hij werd bekend door zijn Koen Kampioen-boeken, waarvan een (internationale) tv-serie werd gemaakt. Ook schreef Fred diverse Kameleon-boeken, de series De Klas van meester Bas, Sam Schiet, James Blond en Voetbalsterren.

Elk verhaal vindt ergens plaats. Waarom niet in onze mooie Achterhoek? Sterker nog: waarom niet in de Achterhoekse streektaal? Tenslotte is deze rijk aan prachtige woorden en uitdrukkingen die het waard zijn om over te brengen aan de volgende generatie. Hier gaat Marije Stomps, streektaalfunctionaris bij het ECAL, maar ook journalist en tekstschrijver bij haar eigen bureau Marije Schrijft, verder op in.

Foto: Sven Scholten