Nog enkele weken, en dan keert Groenlo weer terug naar de zeventiende eeuw. Net als in 1627 wordt het Achterhoekse vestingstadje dan weer bezocht door musketiers, piekeniers, kanonniers, marketentsters, sjacheraars, marskramers en gespuis van allerlei allooi. En door duizenden belangstellenden, die zich aan de taferelen in dat stadje kunnen vergapen.

Het authentiek nabootsen van een veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog met zigzagloopgraven, aanstormende ruiters, kanonschoten en blokken met piekeniers is een hoogstandje dat bijna nergens wordt vertoond. Niet zo vreemd dat de burgemeester van Oost Gelre de plaats Groenlo enkele jaren geleden al uitriep tot the ‘re-enactment capital of Europe’. Bijna nergens is de beleving zo intens als in Groenlo, waar de driedaagse belegering zo authentiek mogelijk wordt herhaald.

Op het terrein waar die zich bijna vier eeuwen geleden ook afspeelde. Het stadje prijst zich gelukkig met een deelname van zo’n 1500 geselecteerde re-enactors uit vijftien landen (onder meer Spanje, Polen, Finland en Malta).

Foto: RTV Ideaal (archief)