© Foto: RTV Ideaal / Koos Zijp

Tijdens de Europees Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni heeft het stemlokaal in het gemeentehuis in Lochem een stemmal en audiobox voor slechtzienden. De stemmal is een speciaal hulpmiddel waardoor kiezers met een visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. De gemeente Lochem roept inwoners op om slechtzienden in hun omgeving te wijzen op deze mogelijkheid tot stemmen.

De stemmal is ook te gebruiken door laaggeletterden of mensen met dyslexie. Verder kan de stemmal mensen met een beperkte arm- of handfunctie helpen bij het stemmen. Via de audiobox zijn de partijen en kandidaten op de lijst te volgen.

”Iedereen die mag stemmen, moet dat ook kunnen doen. Daarom zijn alle stemlokalen in de gemeente Lochem toegankelijk voor mensen met een beperking” aldus een woordvoerder van de gemeente. Alleen het stembureau in het gemeentehuis heeft een stemmal en audiobox. Het stembiljet komt in de stemmal te liggen. Door te voelen en tellen kunnen mensen de partij en het nummer van de kandidaat op de lijst terugvinden.