De vader (53) en zoon (25) met een ‘oorlogsmuseum’ in hun rijtjeshuis in Terborg komen weg met een maximale taakstraf van 240 uur. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist aldus REGIO8.

De rechtbank verklaarde donderdagmiddag er van overtuigd te zijn dat vader en zoon ‘op geen enkele manier criminele doeleinden’ hebben gehad bij de immense verzameling aan (nep)wapens, munitie en explosieven in hun woning: “Ze deden het voor de hobby, uit interesse.” Tevens werd er rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden, zoals het overlijden van de ex-vrouw van de man en de moeder van de zoon. Ook leden ze enorm onder de arrestatie en de drie dagen cel, in mei vorig jaar. Bovendien moesten ze het lidmaatschap van de lokale schietvereniging inleveren en hadden ze geen strafblad.

Wel werden er 202 dozen vol wapens, mortieren en munitie in beslag genomen. De rechtbank wees erop dat de Explosieven Opruimingsdienst had verklaard dat de explosieven op honderd tot 150 meter veilig tot ontploffing konden worden gebracht. Die ‘hele gevaarlijke situatie voor de woonomgeving’ werd de twee wél aangerekend. “Ik hoop dat u duidelijk is geworden dat we geen criminelen zijn”, verklaarde de vader twee weken geleden voor de Meervoudige Kamer. Ze hadden het bezit de verzameling in hun huis wel onderschat. De (nep)wapens en granaten kochten ze vooral op beurzen, in de veronderstelling dat die onklaar waren gemaakt.

Foto: Politie