Van donderdag 6 juli tot en met zondag 9 juli wordt het Toldieks Feest weer gevierd. Een feest als vanouds, welke na de aanpassingen van 2022, met een dag is verlengd. Bijna alle festiviteiten zijn in een tent bij Restaurant-Zaal Den Bremer in de weide en de optocht is op zondagmiddag.

Speciaal voor Toldiek bundelen Irene van der Aart en Frans Miggelbrink hun krachten op het podium bij Den Bremer in de zaal. Beiden schrijven columns voor dagblad De Gelderlander. Dat hebben ze gemeen, voor de rest verschillen hun levens nogal. Samen vullen zij de avond met columns en gesprekken over typisch Achterhoekse tradities en gewoonten. Voor Frans gesneden koek, maar voor Irene zorgde dit de eerste jaren in de Achterhoek voortdurend voor verwarring.

Vrijdagavond is er van 19.00 tot 20.30 uur een kinderkermis, waarbij de draaimolen kosteloos draait voor de jongste inwoners van het dorp. Vanaf 20.30 uur kan er vast ingeschreven worden voor het vogelschieten en is er feest in de tent in de weide. Zaterdag start om 12.30 uur met een gezamenlijke brunch; de inschrijftermijn hiervoor is inmiddels verstreken. De officiële opening van het middagprogramma is om 13.00 uur. Natuurlijk ontbreken het vogelschieten, vogelknuppelen, potjesschieten, kegelen en de kinderspelen niet. Nieuw dit jaar is de sweeper, een gratis attractie, mede mogelijk gemaakt door Schutterij Proost, die zeker in de smaak zal vallen bij tieners, pubers en iedereen die van een actief spel houdt. Ook de draaimolen is deze dag weer kosteloos voor alle kinderen.

Zondag om 14.00 uur vertrekt de grote optocht door het dorp. Loopgroepen, versierde fietsen, kleine wagens en maar liefst tien grote wagens maken hun ronde door het dorp. Dit alles met de muzikale omlijsting van enkele muziekkorpsen uit de nabije omgeving. Zondag is vrij entree, het kermisterrein is vrij toegankelijk. Op vrijdag en zaterdag wordt wel entree gevraagd en is het kermisterrein afgesloten aan de zijde van de Zutphen Emmerikseweg.

© Foto: RTV Ideaal (archief)