Maandagmiddag wonnen, tijdens een spetterende regiofinale in de DRU cultuurfabriek, niet één maar twee van de drie teams de regioprijs. De winnaars gaan samen door naar de landelijke finale van de prestigieuze Eo Wijersprijsvraag voor landschapsarchitecten. Aardkundig Fundamentalisme en Operatie Landschap delen samen de regioprijs.

Waar team Aardkundig Fundamentalisme hoge ogen gooit in het losweken van bestuurders en beleidsmakers uit hun ad-hoc aanpak en kortetermijndenken, roemt de jury het team van Operatie Landschap om de verbinding en nieuwe organisatievormen die zij creëert voor de transformatie van het landschap.

Juryleden voor de Achterhoek waren Ellen Klein Gunnewiek, een geboren en getogen Achterhoekse planoloog, en Hans Leeflang, eerder jarenlang actief voor het Rijk en inmiddels wonend in de Achterhoek. “Water en bodem is geen Haagse terminologie, daar moet je gewoon wat mee in je gebied. De Achterhoek heeft alleen al gewonnen door mee te doen aan de prijsvraag. De regio is stom als ze deze drie ontwerpen laat liggen, het geeft onder andere methodes hoe je tot transitie kan komen” aldus Hans Leeflang.

Emmeke Gosselink, wethouder Bronckhorst en regionaal voorzitter van de stuurgroep Ruimtelijk Perspectief Achterhoek sluit zich bij die woorden aan: “We hebben in de regio een grote woonopgave, maar geconcentreerde woonlocaties passen niet bij de Achterhoek.”

© Foto: RTV Ideaal