In de regio tussen Lochem en Zutphen zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere verkiezingsposters vernield. De posters van de BBB en het CDA zijn met een schaar bewerkt. “Dit lijkt een gecoördineerde actie” vertellende de partijen aan Omroep Gelderland.

Voor zover bekend gaat het alleen om spullen van de BBB en het CDA. De posters stonden in Eefde, Laren en Gorssel. Bij een CDA-poster is het logo eruit geknipt. Bij de BBB zijn hele posters verdwenen. “Waarom moet dit zo?”, vraagt een woordvoerder van de BBB zich af. “Iedereen in dit land kan en mag zeggen wat hij vindt. Iedereen mag zich uiten op zijn of haar manier. Dan is het toch niet nodig om andermans goed te vernielen?”

Bij de BBB wordt flink actie ondernomen tegen de vernielingen. “We hebben een melding gemaakt bij de politie en de recherche”, legt de BBB-woordvoerder uit. “We gaan ook aangifte doen. We verzamelen de gegevens van alle locaties waar de vernielingen zijn. We maken foto’s en beschrijven de situatie nauwkeuring. We verzoeken mensen met camerabeelden om zich bij ons te melden. De politie zoekt nu een speld in de hooiberg, maar we willen de daders in de kraag vatten. Dus gaan we gecoördineerd te werk. En we kijken hoe we maatregelen kunnen nemen om het te voorkomen.”

Bij het CDA wordt de rust bewaard. “In het verleden hebben we nooit aangifte gedaan bij dit soort dingen”, legt de CDA-woordvoerder uit. “De vernielde borden worden weer vervangen door de lokale campagneteams. Het belangrijkste is zorgen dat de campagne nu gewoon weer verder gaat.”

© Foto: Klaas Bron