Vriendengroepen, collega’s, sportteams en andere enthousiastelingen krijgen bij café de Jongens in Hengelo de mogelijkheid om voor één avond hun eigen bar te hebben. Tijdens de ‘Draai Je Eigen Bar!’ avonden werd het café al omgetoverd tot een Amsterdamse kroeg, was er een heuse boerenavond en een feest in de stijl van de jaren ’90.

“Ieder team heeft bij aanvang honderd euro gekregen voor de versiering”, vertelt eigenaar Raymond Jolij. “Zij zorgen er toch voor dat het café vol komt, dus wij hebben daar een prijs van zeshonderd euro aan gekoppeld.” Na drie andere thema-avonden kozen kinderverpleegkundigen Loran Siemerink en Esther Harmelink met hun groep vol zusters voor een speciaal ziekenhuis-thema op hún avond. Zij mochten op 22 april het café overnemen. “Het is de bedoeling dat je met zes man de hele kroeg draait, van versieren tot schoonmaken”, aldus verpleegkundige Harmelink. De deelnemers worden beoordeeld op hoe de hele avond verliep. “Het is niet zo dat degene met de meeste omzet gaat winnen”, vertelt Jolij. “Twee juryleden gaan aan de hand van een formulier alles beoordelen. Eén van de eisen is dat de kroeg netjes wordt achtergelaten.”

Dat niet iedereen rekening hield met het feit dat de kroeg ook schoongemaakt moet worden, werd Jolij al snel duidelijk: “Er waren jongensgroepen die wel enthousiast waren maar toch afhaakten op het thema schoonmaken, maar ook dat hoort erbij.” Elke wedstrijddag is het voor de eigenaar weer spannend om zijn kroeg uit handen te geven. “We zijn er gelukkig wel bij”, aldus Jolij. “Het is mooi om te zien dat, als het druk is, ze zien dat er meer bij komt kijken dan ze dachten.” De laatste groep neemt de kroeg op 6 mei over.

Mochten de verpleegkundigen winnen dan hebben ze al wel een idee wat ze met de hoofdprijs van zeshonderd euro willen gaan doen. “We zouden heel graag naar het museum van Florence Nightingale willen”, vertelt kinderverpleegkundige Loran Siemerink. “Zij wordt gezien als de allereerste verpleegkundige. Dat zouden wij heel leuk vinden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8