Clubicoon Jan Vreman keert vrijdagavond tegen MVV Maastricht terug als trainer van het eerste elftal van De Graafschap. De Gendringenaar werd deze week benaderd om Reinier Robbemond tijdelijk te vervangen en hoefde niet lang te twijfelen.

“Uiteindelijk moet toch iemand het doen”, zegt de nuchtere oefenmeester uit Gendringen. “En ik voel me natuurlijk ook een beetje vereerd dat ze mij ervoor vragen.” Vreman is van plan om veranderingen door te voeren ten opzichte van Robbemond, zo is opportunisme qua voetbal in zijn ogen geen vies woord meer: “Ik denk dat dat heel voordelen kan opleveren, maar het moet wel een bewuste keuze zijn. Het is niet zo dat we gewoon ballen naar voren moeten schieten.” Doelman Hidde Jurjus vult aan: “Wij moeten zorgen dat we het publiek meekrijgen door misschien iets opportunistischer te gaan spelen. Er moet een bepaalde schwung in komen richting de play-offs.”

De Graafschap speelt nog acht competitiewedstrijden, waarna de play-offs van start gaan. Vreman promoveerde in 2015 als nummer zes nog via de nacompetitie naar de eredivisie, maar dat lijkt met een negende plek op dit moment nog ver weg. “We moeten zorgen dat we de mensen achter ons krijgen”, zegt de trainer over zijn doel op de korte termijn. “De wedstrijden die de jongens in het begin van het seizoen speelden, die moet je terugkrijgen. Want ze hebben goede wedstrijden gespeeld.”

In het verleden koos Vreman bij De Graafschap voor een 4-4-2 systeem. Over zijn opstelling van vrijdagavond tegen MVV wilde hij nog geen duidelijkheid geven. Elmo Lieftink, Hicham Acheffay en Giovanni Korte zijn in ieder geval nog niet inzetbaar. Daar tegenover staat de terugkeer van middenvelder Jeffry Fortes bij de selectie, hij was in het uitduel met Roda JC nog geschorst.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8