Na de versoepeling van de coronamaatregelen openden horecazaken in de Achterhoek woensdag massaal de deuren. Bij Eetcafé De Tol in het buitengebied van Zelhem heerst opluchting dat ze eindelijk weer gasten kunnen ontvangen.

“Het heeft natuurlijk ook lang genoeg geduurd ”, aldus Remon te Brake, eigenaar van Eetcafé De Tol. “We zijn harstikke blij dat we weer open kunnen en weer wat kunnen doen. Lekker koken en lekker biertjes tappen. Doen waar we goed in zijn, en waar we in ieder geval zin in hebben. Dus het voelt goed.” Ook de bezoekers waren woensdag blij dat ze binnen konden lopen bij De Tol. “We hebben lang genoeg binnen gezeten en er is geen lol meer aan”, laat Fons Witjes, een van de bezoekers, weten. “Het is nu nog even dat je nog wat mensen links en rechts mist, iedereen moet zijn loop weer een beetje zien te vinden, maar het is prettig om er weer uit te zijn.”

Woensdag viel het qua topdrukte nog mee bij het Achterhoekse eetcafé, maar eigenaar Te Brake, die ook kok is bij De Tol, zag de agenda voor de komende dagen wel volstromen met reserveringen. “Tot nu toe is het nog geen gekkenhuis, maar het loopt aardig aan”, laat Te Brake weten. “We zien veel blije gezichten, mensen hebben er op zitten wachten en gewoon weer zin om er uit te gaan.”

Duitsland
Tijdens de lockdown was er de mogelijkheid om uit te wijken naar Duitsland, maar dat viel niet helemaal in de smaak. “Het enige waar je naar toe kon gaan was Duitsland, maar daar heb je wel andere regeltjes”, weet Witjes. “Aangezien we hier vaker komen en ook graag, is het toch wel heel fijn dat we de mogelijkheid krijgen om eindelijk weer eens wat meer beweging in ons leven te krijgen.”
‘Twaalf uur nog beter’
De Tol staat ook bekend als café waar vaak optredens plaatsvinden of evenementen op de planning staan. Voordat er weer livemuziek gespeeld wordt, heeft de eigenaar meer ruimte van de overheid nodig dan een sluitingstijd van 22.00 uur: “Tien uur ’s avonds is veel beter, maar 00.00 uur was nog beter geweest.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep REGIO8