In voormalige seniorenflat de Bloemenkamp in Gorssel vinden op dit moment Oekraïners rust. Gevlucht van een oorlog. Soms met, maar meestal zonder hun geliefden. Aangekomen in Nederland proberen gemeenten, particulieren en vele vrijwilligers de vluchtelingen een stabiel en veilig onderkomen te bieden. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve bracht afgelopen donderdag een bezoek aan de Bloemenkamp. Om te zien hoe het nu gaat. Gesprekken over hoop en vrees volgden.

Even voor het samenzijn bracht de burgemeester met locatie coördinator Willeke de Raat en locatie coördinator en tolk Ewan Staartjes een bezoek aan het winkeltje in de Bloemenkamp. Hier mogen Oekraïense vluchtelingen kleding passen en meenemen. Kleding die massaal verzameld is door vrijwilligers uit Gorssel. Een verdieping hoger ging de burgemeester op de koffie bij Katja en Elena. Twee vriendinnen uit Charkov en Soemy die de oorlog zijn ontvlucht. Elena werkte als anesthesist en kinderarts in een ziekenhuis in Charkov. Ze werkte letterlijk onder de bommen en granaten die de Russen op de stad afvuurden. “Vijf minuten voordat de bommen vielen gingen de baby’s huilen. Alsof ze al meer aanvoelden dan wij. We vluchtten toen naar de kelders”, blikt Katja terug. Haar vriendin Elena haalde haar over om de stap te zetten om Oekraïne te verlaten. “Dat heeft onze levens gered.”

Een grote groep van 140 vrijwilligers zet zich in voor de Oekraïners in de Bloemenkamp. Elke vrijwilliger heeft zo zijn eigen rol. De een zit in de welkomstgroep, de ander wijst de Oekraïners de weg in Gorssel en daarbuiten. Psychologen ondersteunen op vrijwillige basis bij het verwerken van trauma’s. Maar ook is er een tolk aanwezig en helpen vrijwilligers de Oekraïners om de taal te leren. Of om iemand bijvoorbeeld naar het ziekenhuis te brengen. En weer anderen richten appartementen in. Naast de vrijwilligers zijn er drie locatie coördinatoren en twee vaste medewerkers. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve is onder de indruk van het vele werk dat door de vrijwilligers is verzet. “Jullie zetten samen de schouders eronder. Dat is bewonderenswaardig. We weten niet hoe de wereld er over twee weken uitziet. Die onzekerheid is voor ons vervelend, maar voor de Oekraïners bepaalt het alles. Het enige dat wij kunnen doen is bekijken hoe we hen dag voor dag het beste kunnen helpen.” Vertelde de burgemeester aan de groep vrijwilligers die afgelopen donderdag in de ontvangstruimte zaten.

© Foto: Gemeente Lochem