Wim de Roos heeft de dankbare taak om onder een stralend zonnetje de ophaalbrug in Laag-Keppel in opdracht van het waterschap koel te houden. Terwijl de temperatuur opliep tot bijna veertig graden was de verkeersregelaar druk in de weer met zijn waterslang.

“Ik vermaak mezelf kostelijk hiermee”, zegt De Roos, terwijl hij bewapend met zijn slang de brug nat probeert te houden met water uit de Oude IJssel. “Ik voel me net een kind. Ik mag spelen met water en ik word er nog voor betaald ook. Hoe fijn wil je het hebben?” Het koelen is nodig om te zorgen dat de brug blijft werken. Er zitten onderdelen in die kunnen uitzetten bij hitte, waardoor hij niet meer open en dicht zou kunnen. “Dit is de enige manier, want de bruggen zijn decennia geleden zo gebouwd”, geeft dijkgraaf Hein Pieper van het Waterschap Rijn en IJssel aan. Een andere optie is het volledig open houden van de oversteek, maar dan zou het wegverkeer een andere route moeten vinden.

Naast de brug in Laag-Keppel, worden ook de ophaalbruggen in Terborg en Hoog-Keppel deze dagen gekoeld om ze in bedrijf te houden. Op de locaties waar bruggen nat worden gehouden, zijn borden geplaatst om het verkeer te wijzen op de situatie. Dijkgraaf Pieper verwacht dat het woensdag ook nog nodig is om de bruggen nat te houden: “Daarna, afhankelijk van de temperatuur, hoeft het waarschijnlijk niet meer.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8