Um Zellem is een historisch tijdschrift dat gewijd is aan het documenteren en delen van de rijke geschiedenis en culturele erfgoed van Zelhem en de omliggende regio. Met informatieve artikelen en boeiende verhalen biedt Um Zellem lezers de mogelijkheid om een diepgaand begrip te krijgen van het verleden van de gemeenschap en de mensen die het hebben gevormd. Um Zellem nummer 16, de wintereditie, is verkrijgbaar bij museum Smedekinck en bij de Read Shop Zelhem.

Het artikel ‘Verkiezingsfraude in Zelhem’ werpt licht op een buitengewoon politiek schandaal dat Zelhem in 1867 schokte. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren er beschuldigingen van intimidatie en beïnvloeding door invloedrijke figuren, waaronder de burgemeester en de notaris. Deze aantijgingen leidden tot een grondig onderzoek door de Gedeputeerde Staten, waarbij de lokale politieke arena landelijke aandacht trok. Naast dit spraakmakende artikel bevat het nummer van Um Zellem andere boeiende verhalen die de geschiedenis en tradities van Zelhem en de omliggende regio verkennen. Het artikel over ‘Een dag per jaar Goedheiligman’ neemt lezers mee in de onverwachte carrière van een Sinterklaas en zijn persoonlijke herinneringen aan soms wonderlijke optredens. In ‘De bouw van een midwinterhoorn’ wordt het ambachtelijk proces achter dit mystieke instrument uit de doeken gedaan.

In de rubriek Toen en nu komt deze keer het Kleppermanshuis aan bod. Het huis werd maar liefst 250 jaar geleden gebouwd en dat is een jubileum dat wel wat extra aandacht verdient. Tot slot als gebruikelijk het laatste nieuws van de Oudheidkundige Vereniging Salehem en museum Smedekinck en de activiteiten die op stapel staan. Met een boeiend verslag van Henk Til, een voormalig vrijwilliger die afgelopen jaar verhuisde naar Australië.

© Foto: Um Zellem