De gemeenteraad van Zutphen heeft unaniem besloten dat er een regenboogzebrapad moet komen. Dit naar aanleiding van de petitie die Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman hebben gestart. De petitie is door 367 mensen ondertekend, waarvan 200 uit de Gemeente Zutphen.

Sprikkelman begon zijn betoog aan de raad met een dichtregel. “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen”, van Jacob Israël de Haan. Deze tekst staat op het Homomonument nabij de Westerkerk in Amsterdam. In 1987 werd dit monument onthuld. “Nederland was daarmee de eerste ter wereld met zo’n monument. En dat is tekenend voor ons land en de vrijheden die we hier hebben. Het is belangrijk om zichtbaar te maken dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En dat moeten we ook in Zutphen gaan doen,” aldus Sprikkelman.

Tijdens diezelfde raadsvergadering, direct na het indienen van de petitie, werd er een motie ingediend door gemeenteraadsfractie Kies Bewust Lokaal. De motie vraagt precies wat Sprikkelman en Seubring willen. Een regenboogzebrapad bij het station in de stad. Wethouder Eva Boswinkel, die diversiteit in haar portefeuille heeft, gaf aan dat ze regenboogbankjes in elke Zutphense wijk een goede optie vind. Petra Ackermans, fractievoorzitter van Kies Bewust Lokaal, staat achter het idee om zoveel mogelijk regenboogkleuren in Zutphen te laten zien. Haar motie is gericht op het regenboogzebrapad. “Er zijn veel ideeën geopperd. Maar voor ons is het heel belangrijk dat het idee vanuit de indieners komt. We vertegenwoordigen immers de burgers. Dus het idee van Jelle en Jesse moeten we als eerste gaan uitvoeren” aldus Ackermans. En dat gaat gebeuren, want haar motie is unaniem aangenomen.

Bijzonder is dat de petitie niet alleen in Zutphen veelbesproken is. In buurgemeente Lochem heeft LochemGroen! het op de politieke agenda gebracht. Raadslid Calle Janssen zag de petitie en schrok vooral van de heftige reacties die erop binnenkwamen. Daarom heeft hij een motie ingediend. Deze is aangenomen, maar dan wel met de kanttekening dat het een regenboogpad wordt. Dus niet met een verkeerstechnische functie, wat een zebrapad wel heeft.

© Foto: Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman