Foto: Jesse Sprikkelman

De gemeente Zutphen is officieel een regenbooggemeente. Dat betekent dat ze actief bezig zijn met de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI+’ers. Sinds 2017 heeft de gemeente Zutohen officieel deze status gekregen, maar een regenboogzebrapad is nog nergens te vinden. In veel andere steden is dat wel het geval. Er is daarom een petitie gestart om dit alsnog mogelijk te maken.

Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring hebben de petitie gelanceerd. Dit omdat het onderwerp voor hun heel belangrijk is. Ze zijn beide opgegroeid in omgeving van Zutphen en weten hoe het is om te worstelen met je geaardheid. Zichtbaarheid is volgens hun een heel erg belangrijk onderdeel voor de acceptatie van jezelf en/of je omgeving.

Sprikkelman maakt radioprogramma’s voor BNNVARA. “Dat betekent dat er wel eens een privébericht binnenkomt op social media, van jongeren die worstelen met hun geaardheid. Ze voelen zich thuis niet gezien of gehoord en zoeken daarom online naar een luisterend oor. Daaruit blijkt dus dat de emancipatie nog lang niet helemaal op orde is” aldus Jesse. Seubring geeft les op het Rijn IJssel in Arnhem. “De periode dat studenten bij ons op school zitten, zijn ze vaak in de leeftijdscategorie dat ze worstelen met hun gevoelens en geaardheid. Ik merk dat ze het heel erg belangrijk vinden om gezien en gehoord te worden” aldus Jelle.

Veel steden hebben een regenboogzebrapad. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar ook kleinere gemeenten zoals Dieren hebben er een. In Zutphen wappert de regenboogvlag alleen bij het stadhuis, op bijvoorbeeld Coming Out Day. In 2016 is er een motie ingediend voor een regenboogzebrapad. Deze is uiteindelijk ingetrokken. Argumenten waren onder andere dat het symboolpolitiek zou zijn.

© Foto: Jesse Sprikkelman