Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Traditionele Broodweging Muldersfluite op Hemelvaartsdag

9 mei @ 12:30 - 17:00

Op Hemelvaartsdag is er een eeuwenoude unieke traditie zien. Donderdag 9 mei worden weer roggebroden gewogen en geveild voor een goed doel. Dat gebeurt bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem.

Sinds 1529 mochten alleen boeren die eigenaar waren van een boerderij op de Markegronden van het Gooy, Dunsborg en op de Zellemmer-Hattemermarke plaggen en turf steken. Elk jaar op Hemelvaartsdag moesten ze dan een roggebrood van minstens 22 pond leveren bij de Dunsborger molen. Dit brood was voor de arme bewoners van de gemeente. Die dag bij de Muldersfluite groeide uit tot jaarlijkse feestdag van de Markegenoten(fluite is kermis). Bouwlieden op de Zelhemmer-Hattemermarke konden ‘s maandags na Hemelvaart hun brood op de Zelhemse brink leveren.

Degene die het zwaarste brood leverde – vaak meer dan 100 pond – kreeg 2 flessen wijn. Wie roggebrood van minder dan 22 pond leverde, moest 6 stuivers boete betalen. Vanaf 1772 werd niet leveren bestraft met dubbele levering in het volgend jaar. Vanaf 1807 verdeelden de Markenrichters het brood onder de arme mensen van diaconie Hengelo en Zelhem. Zo was 3/4 deel voor de protestanten en 1/4 deel voor de katholieken in Keijenborg en Hengelo. Na ontbinding van de Marken en aanstellen van Gemeentebesturen besloten de geërfde boeren-eigenaren van de boerderijen de traditionele broodlevering bij Muldersfluite als blijvende herinnering in ere te houden. Deze erven (de oude bestaande boerderijen) blijven als cijnsplichtigen bij voortduring belast met deze leveringsplicht van roggebrood.

Volgens traditie gebeurt de broodweging ieder jaar op Hemelvaartsdag. Blaaskapel met boerendansers en rijtuig van de burgemeester lopen voorop. Dan volgen paard en versierde wagen met daarop de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden. De Goudse pijp rokende notabelen en burgemeester kijken toe bij het wegen van de grootste broden door veilingmeester en weger. Die broden worden eerst onder de toeschouwers geveild. Daarna is het tijd voor de verkoop van het andere roggebrood voor het goede doel. Deze eeuwenoude vorm van gemeenschappelijke armenzorg is feitelijk een voorloper van huidige sociale voorzieningen. Dit unieke gebeuren is in Nederland alleen nog bij de Muldersfluite te zien. Iedereen is welkom om sfeer en roggebrood te proeven.

Dit jaar is het regionale doel gekozen door Diaconie Zelhem: Stichting Zelhem Westerbork Toen & Nu. Aan het scholenproject van deze Stichting doen al ruim tien jaar leerlingen van groep 8 van de basisscholen van Zelhem, Halle, en Wolfersveen mee. In het kader van dit project wordt veel aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de thema’s mensenrechten en discriminatie. Ook wordt een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork gebracht.

De blaaskapel van Crescendo uit Hengelo omlijst dit evenement. Boerendansgroep “Wi’j eren ’t Olde” uit de Velswijk danst onder begeleiding van harmonicaspel. Naast de broodweging staan ook dit jaar veel activiteiten op het programma. Er zijn demonstraties van oude ambachten. Erfgoedmuseum Smedekinck, Oudheidkundige verenigingen Salehem (Zelhem) en De Olde Kaste (Hengelo), het toeristisch informatiepunt Zelhem doen mee. Ook heeft imkervereniging “de Vooruitgang” een stand. In de aanwezige tenten worden wafels gebakken en er is koffie en/of een drankje voor de bezoekers.

Volop activiteiten vanaf 12.30 uur. Aankomst van de broodwagen is om ongeveer 13.30 uur. Daarna begint de Traditionele Historische roggebroodweging.
De toegang is gratis. Parkeergelegenheid is aanwezig.

© Foto: H. Somsen

Gegevens

Datum:
9 mei
Tijd:
12:30 - 17:00
Site:
www.oudzelhem.nl

Locatie

Muldersfluite
Zelhemseweg 44
Hengelo,
+ Google Maps