Bijen in de Achterhoek krijgen het steeds moeilijker om genoeg voedsel te vinden in de natuur. Doordat de biodiversiteit afneemt wordt het leefgebied van de bij kleiner. Achterhoekse grondeigenaren konden vrijdag in Hengelo bijenbosjes en bijenhagen ophalen om het landschap te versterken.

“Het gaat erg slecht met de natuur”, zegt een inwoner uit Aalten. “Ik sta er niet meer achter welke kant we op gaan, dus ik draag mijn steentje er aan bij en wil toch een positieve bijdrage leveren.” Rond de 120 Achterhoekse grondeigenaren komen vrijdag hun bestelde bijenbosje of bijenhaag ophalen. “Dit soort uitdeelacties doen we elk jaar in samenwerking met gemeenten en mensen zijn daar erg positief over”, vertelt Bart Meijer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ook dit jaar was het animo in de Achterhoek groot. “Het is hartstikke populair”, zegt Meijer. “Het aantal meldingen zat zo vol en mensen staan echt te springen.”

In totaal planten de Achterhoekse grondeigenaren samen 24.780 stuks bosplantsoen in dat aangeplant gaat worden als 10.990 m2 bijenbosjes en 3.450 meter bijenhaag. Deze bosjes en hagen zijn niet alleen goed voor wilde bijen, ook vlinders profiteren ervan en vogels vinden er voedsel en nestgelegenheid. “Bijen hebben het heel in Nederland moeilijk in het landschap”, aldus Meijer. “De soorten bomen en struiken die we hier uitdelen bloeien het hele seizoen, zodat er altijd wat is te halen voor de bijen.”

Het gaat om struiken zoals de meidoorn, egelantier, hondsroos, wilde liguster, kardinaalsmuts, wilg, wilde appel, winterlinde en zoete kers. De struiken krijgen bijvoorbeeld een mooi plekje in het voedselbos in Aalten dat wordt aangeplant. “We hopen er op termijn ook van te kunnen plukken”, zegt een inwoner.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: Omroep Gelderland