Een monumentale beuk bij de Algemene begraafplaats aan de Iekink in Hengelo is flink aangetast door een zwam, waardoor er veel takken uitvallen. Om ongelukken te voorkomen gaat Bronckhorst binnenkort onderzoeken wat zij met de boom zullen doen.

Een aantal inwoners van het dorp is bang voor ongevallen en roept de gemeente op de historische boom te verwijderen. “Mijn grote angst is dat er grote takken afbreken, je zult maar net bij je geliefde op de begraafplaats onder die boom staan”, aldus een bezorgde inwoner weten in de Facebookgroep Je bent een Hengeloër als. Een andere inwoner zegt: “De zwammen die op deze boom zitten, hebben de boom al grotendeels verteerd en moet daarom zo snel mogelijk geveld worden.”

De gemeente laat in een reactie weten die angst te begrijpen, maar schetsen ze ook dat de minstens tachtig jaar oude beuk niet zomaar verwijderd kan worden: “Het is bij ons bekend dat de boom helaas is aangetast door een schimmel. Omdat het een monumentale boom is, laten we altijd onderzoeken door een boomspecialist of de boom nog te redden is. Dat gebeurt binnenkort.”

In 2021 was Bronckhorst voornemens om een 250 jaar oude monumentale boom, die ook door een zwam was aangetast, weg te halen. Na onderzoek bleek dat deze boom te redden was door de kroon van de boom in te korten, zodat de boom niet alsnog in kon stortten. Om zeker te weten of de aangetaste boom op de begraafplaats aan de Iekink nog levensvatbaar is heeft de gemeente de specialist ingehuurd.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8