Floris Prins van basisschool ’t Bastion in Bredevoort en Rayen Klein Gotink van Dorpsschool Halle wonnen de eerste ‘pries’ voor het goed oplossen van het Wiesneus-woorddiagram en de woordzeuker. Ze kregen beiden een mooie tablet, die maandagochtend op school werd uitgereikt door Femia Siero, directeur van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

De winnaars wisten nergens van en werden maandagochtend dan ook compleet verrast door Femia Siero, die de prijs persoonlijk kwam afleveren op beide scholen. Ook Diana Abbink, projectleider streektaal bij het ECAL, was erbij. Floris Prins en Rayen Klein Gotink waren twee van de vele kinderen die de oplossing van het woorddiagram ofwel de ‘woordzeuker’ in Wiesneus instuurden. Hun namen werden uit de hoge hoed, met daarin de naamkaartjes van alle goede inzenders, getrokken. Zij wonnen dus een mooie tablet, hun klasgenootjes kregen bovendien een petje met de opdruk ‘Ik praot plat’.

Voor het vijfde jaar op rij trokken medewerkers van de Bibliotheek afgelopen maanden langs Achterhoekse basisscholen om een Wiesneus-les te verzorgen. Tijdens dit uurtje maken kinderen uit groep 5, 6 en 7 op een speelse manier kennis met de streektaal. Bij de les hoort het tijdschrift Wiesneus, waarin leuke verhalen, puzzels, opdrachten en liedjes staan, natuurlijk allemaal in het ‘plat’. Wiesneus-lessen worden gegeven door het hele Nedersaksische taalgebied. In de Achterhoek is Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) de initiator hiervan.

Foto: ECAL