Adviseur en bestuursleden van de Hummelose Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi (SONOM) zijn opgetogen over de mijlpaal die recent is bereikt. De talentvolle Geoffrey Malizani is geslaagd voor de neurologie-opleiding en is nu Associate Pediatrician, kinderarts met als aandachtsgebied neurologie. Geoffrey is inmiddels begonnen zijn kennis over te dragen aan andere artsen in Malawi.

Het is een mooi resultaat voor de directe hulp die SONOM biedt aan het straatarme Afrikaanse land. Juist vanwege de armoede is neurologie daar essentiële kennis voor artsen. Ondervoeding is bij kinderen een van de oorzaken van neurologische aandoeningen. Veel kinderen jonger dan 5 jaar zijn klinisch ondervoed of te klein. Hersenvliesontsteking, hersenbeschadiging door HIV, cerebrale malaria en indirect ook beroertes en epilepsie komen er veel voor.

De 36-jarige Malizani kreeg de afgelopen jaren financiële steun van SONOM om het mogelijk te maken zijn opleiding af te ronden. Chuck van de Vlasakker, die ter plekke neurologie onderwijs verzorgde, zag in hem de talentvolle arts die paste in de doelstellingen van SONOM om neurologiekennis te delen en verspreiden. Dit met het doel om zelfredzaamheid te stimuleren.

Vanuit het Mchinji District Hospital, zijn werk- en verblijfplaats, schreef Geoffrey aan Chuck dankbaar te zijn voor de kans die hij heeft gekregen.

Foto: SONOM Hummelo